· Història del CCC

Naixement del Centre – Assemblea constituent

El Centre de la Cultura Catalana va néixer amb la voluntat de potenciar la llengua catalana a Andorra. Es va descartar la idea de ser un casal català, per la poximitat del Principat amb Catalunya i també es va descartar la idea de fer una casa regional, com hauria agradat a l’Ambaixada d’Espanya. La voluntat sempre ha estat potenciar la llengua i la cultura catalanes al Principat.

L’assemblea constituent del Centre de la Cultura Catalana va tenir lloc el 16 de gener de 1995 a la sala d’actes del centre cultural d’Escaldes-Engordany. Hi van assistir 155 persones, de les quals 101 foren socis fundadors. Entre aquests hi hagué personalitats destacades com els escriptors Manuel Anglada, Montserrat Palau i Marcel Baïche, el pintor Manuel Viusà, els empresaris Andreu Claret i Martí Salvans, els advocats Antoni Forné i Joaquim Arana, el ministre Joan Tomàs, el periodista Rossend Marsol “Sícoris”, el notari Marc Vila, la consellera general Maria Reig i l’excònsol d’Andorra la vella Joan Samarra, a més d’una llarga llista d’adhesions de persones absents, entre les quals l’escriptor Esteve Albert i l’exsíndic Julià Reig.

A la taula presidencial, els representants de la comissió gestora, presidida per Fèlix Canet, que en aquell acte fou elegit primer president del Centre, es van veure acompanyats per representants d’entitats homòlogues dels altre països de llengua catalana: Lluís Puntís, secretari general d’Òmnium Cultural de Catalunya; Joan-Francesc Mira, president d’Acció Cultural del País Valencià; Antoni Mir, president d’Obra Cultural Balear, i Joan Peytaví, president d’entitats per la defensa de la llengua i la cultura catalanes de Catalunya Nord.


 
A %d bloguers els agrada això: