El Centre de la Cultura Catalana ja va cap al Canigó

Tot és apunt per la sortida de la delegació del Centre de la Cultura Catalana i dels Fallaires d’Andorra la Vella cap al cim del Canigó, a 2785 metres d’altitud a la Catalunya Nord. Aquest vespre pujaran cap al cim on s’encendrà la foguera, a les dotze de la nit, que repartirà la Flama del Canigó per arreu dels Països Catalans.

La delegació arribarà el dijous a la una del migdia a Escaldes-Engordany on a la una del migdia la Cònsol Major llegirà el Manifest de Sant Joan i rebrà la flama per a custodiar-la fins al vespre.
Ja a les set de la tarda, la Unió Proturisme d’Escaldes-Engordany la durà fins a casa de la Vall, on el Síndic General llegirà el Manifest de Sant Joan i es repartirà els fanals amb la flama per a totes les delegacions parroquials que encendran les fogueres de tot el Principat amb ella.
 
Va ser l’any 1955 quan el nord-català Francesc Pujade va pujar amb uns amics al cim portant uns feixos de llenya (ja que a dalt no hi ha vegetació) i encengueren una foguera que fou visible des de molts pobles. L’any següent hi van tornar però aquesta vegada a tot arreu des d’on es podia veure el Canigó tenien preparades fogueres amb la consigna d’encendre-les tan bon punt veiessin cremar la de la pic del Canigó.
La Flamadel Canigó evolucionà i el 1963, es va encendre el foc al cim, baixaren la flama a la plana, i així encengueren amb ella el màxim de fogueres possible.  A partir del 1964 ja es deixaria la flama al Castellet de Perpinyà on és encesa durant tot l’any i el dia 22 de juny la tornen a pujar al cim per regenerar-la. A partir del 1966 la Flama entra al Principat de Catalunya i s’hi comença a distribuir.
Actualment, el dia 22 de juny al matí es recull la flama al Castellet i és pujada al cim a darreres hores de la tarda; al punt de mitjanit es procedeix a la cerimònia de regeneració i, a partir de llavors, tothom qui ho vol pot prendre la flama cap a les seves contrades.

~ per Centre de la Cultura Catalana a 22 Juny 2011.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: